keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Mitä tehdä 1-vuotiaan kanssa?

Vihdoin terveenä ja pääsen tännekin kirjoittamaan! 

Me oltiin siis jälleen flunssassa. Ensin oli viikon lapsi kipeä ja sen jälkeen toisen viikon me vanhemmat. Tuntuu, että muutaman viikon välein aina tulee joku flunssa tai muuta. Tiedän kyllä, että kaikilla lapsiperheillä on aivan sama tilanne, mutta onhan tää tosi voimia vievää hommaa.

No kuitenkin päivän aiheeseen, että mitä 1-vuotiaan kanssa voisi tehdä kotona? Jos on jo samat leikit leikitty päivästä toiseen (niin kuin meillä sairastelun aikaan.) Niin mitä keksiä enää kotona? Vastaukseni on siihen: askartelu yhdessä.

Me maalasimme viime viikonloppuna tytön kanssa vesiväreillä ja hän teki ihka ensimmäisen maalauksensa. Oli hupaisaa seurata sitä prosessia vierestä. Riitti että hänelle antoi kastetun pensselin ja hän sai itse ottaa mieleisiä värejä ja ryhtyä maalaamaan.

Jonkun aikaa hän viihtyi homman parissa, kunnes totesi ettei enää keskittymiskyky riitä. Tämäkin riippuu varmasti niin lapsesta, että jaksako vielä tämän ikäinen kauaa puuhastella. Oli kuitenkin hauskaa kokeilla tätä yhdessä.

Ollaan aikaisemmin piirretty paperille vahaliiduilla sekä värikynällä. Nekin ovat olleet hitti. Jopa mun läppärin kansi sai uuden ilmeen, kun joku oli mennyt siihenkin piirtämään. 😁


Tässä ollaan maalamassa ensimmäistä taideteosta.

Tässä lapsen maalaama kuva valmiina.

Jos vesiväreillä maalaaminen ei ole mielestä, niin toinen juttu mitä myös kokeilimme yhdessä oli: taikataikina. 

En tiedä onko se monille niin tuttu, mutta itse ohje on kyseiseen taikinaan tosi simppeli. Taikataikina on vähän niin kuin muovailuvahaa, siitä pystyy muotoilla halutessaan vaikka minkälaisia taideteoksia. Lisäksi taikina on täysin myrkytön. Eli ei haittaa jos lapsi sitä maistaa. Suolaa siinä on todella paljon, joten tuskin sitä hirveästi suuhun sen takia päätyy.

Laitan tähän tän ohjeen mitä itse käytin. Löydät ohjeen täältä.

Taikataikinan kanssa muovailua.

Tässä valmiit teokset. Tehtiin pienet reiät suurimpaan osaan noista, joten saadaan ne roikkumaan.

Tässä osa maalattuna. Lapsi sai itse maalata tuon yhden teoksen. Harmi vain että pensselistä irtosi jopa noita karvoja tuohon osaksi. Lisäksi noihin voi jälkikäteen tussilla kirjoittaa jotain jos haluaa.

Me kuitenkin teimme taikinan niin, että annoimme sen kohota tunnin, jonka jälkeen laitettiin se jääkaappiin ja jatkoimme seuraavana päivänä. Sitten teimme taikinasta kaikenlaisia eri muotoja ja taideteoksia.

Annoimme niiden kuivua huoneenlämmössä sen jälkeen. Toki olisi nuo voinut uuniinkin laittaa, mutta päätimme skipata sen vaiheen ja toteuttaa maalaamisen seuraavana päivänä.

Tosiaan kun taideteoksemme olivat kuivuneet, ryhdyttiin vielä maalaamaan niitä vesiväreillä. Tässäkin on ihan taivas rajana, että mitä niistä haluaa tehdä. Mikään pakkohan niitä ei ole edes maalata, ovat musta ihan hyviä ilmankin väriä. Taikina itsessäänhän on kauniin vaalean väristä.

Nämähän on hienoja koristeita esim. joulukuuseen, joululahjapakettiin, pöydälle tai näitä voi laittaa roikkumaan johonkin.

Myös sellainen vinkki, että näistä voi tehdä esim. vaikka valokuvakehykset tai mitä itse haluaa ja antaa esimerkiksi lahjaksi. Kivoja puuhasteluja yhdessä lasten kanssa! Jos joku innostuu tästä myös.

- Emma




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sairastelupäiväkirja vol 591

Täällä on taas viikko sairasteltu tosi kovasti. Just kun kerettiin puolison kanssa ihastella sitä, ettei olla ehkä kuukauteen oltu kipeänä. ...